Unettomuus - Diagnoosi ja hoito (2023)

Diagnoosi

Tilanteesta riippuen unettomuuden diagnoosi ja sen syyn etsiminen voivat sisältää:

 • Fyysinen koe.Jos unettomuuden syytä ei tunneta, lääkäri voi tehdä fyysisen kokeen etsiäkseen merkkejä unettomuuteen mahdollisesti liittyvistä lääketieteellisistä ongelmista. Joskus voidaan tehdä verikoe kilpirauhasen ongelmien tai muiden huonoon uneen mahdollisesti liittyvien sairauksien tarkistamiseksi.
 • Nukkumistottumusten katsaus.Uneen liittyvien kysymysten lisäksi lääkärisi voi pyytää sinua täyttämään kyselylomakkeen, jolla voit määrittää uni-heräilymallisi ja päiväsaikaan uneliaisuustasosi. Sinua voidaan myös pyytää pitämään unipäiväkirjaa parin viikon ajan.
 • Unitutkimus.Jos unettomuutesi syy ei ole selvä tai sinulla on merkkejä toisesta unihäiriöstä, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä, saatat joutua viettämään yön unikeskuksessa. Testeillä seurataan ja tallennetaan erilaisia ​​kehon toimintoja nukkuessasi, mukaan lukien aivoaaltoja, hengitystä, sydämenlyöntiä, silmien liikkeitä ja kehon liikkeitä.

Hoito Mayo Clinicissä

Välittävä Mayo Clinic -asiantuntijatiimimme voi auttaa sinua unettomuuteen liittyvissä terveysongelmissasiAloita tästä

Lisää tietoa

 • Unettomuuden hoito Mayo Clinicissä
 • Polysomnografia (unitutkimus)

Hoito

Unetottumustesi muuttaminen ja unettomuuteen mahdollisesti liittyvien ongelmien, kuten stressin, sairauksien tai lääkkeiden, käsitteleminen voi palauttaa monille ihmisille levollisen unen. Jos nämä toimenpiteet eivät toimi, lääkärisi voi suositella kognitiivista käyttäytymisterapiaa, lääkkeitä tai molempia rentoutumisen ja unen parantamiseksi.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia unettomuuteen

Unettomuuden kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT-I) voi auttaa sinua hallitsemaan tai poistamaan negatiivisia ajatuksia ja toimia, jotka pitävät sinut hereillä, ja sitä suositellaan yleensä unettomuuspotilaiden ensimmäiseksi hoitolinjaksi. Tyypillisesti CBT-I on yhtä tai tehokkaampi kuin unilääkkeet.

CBT-I:n kognitiivinen osa opettaa sinua tunnistamaan ja muuttamaan uskomuksia, jotka vaikuttavat nukkumiskykyysi. Se voi auttaa sinua hallitsemaan tai poistamaan negatiivisia ajatuksia ja huolia, jotka pitävät sinut hereillä. Se voi myös sisältää sellaisen kierteen poistamisen, joka voi kehittyä silloin, kun olet niin huolissasi nukahtamisesta, ettet pysty nukahtamaan.

CBT-I:n käyttäytymisosa auttaa sinua kehittämään hyviä nukkumistottumuksia ja välttämään käyttäytymistä, joka estää sinua nukkumasta hyvin. Strategiat sisältävät mm.

 • Stimulushallintaterapia.Tämä menetelmä auttaa poistamaan tekijöitä, jotka saavat mielesi vastustamaan unta. Sinua saatetaan esimerkiksi ohjata asettamaan tasainen nukkumaanmeno- ja herätysaika ja välttämään päiväuneja, käyttämään sänkyä vain nukkumiseen ja seksiin ja poistumaan makuuhuoneesta, jos et pysty nukahtamaan 20 minuutin kuluessa, ja palaamaan vain, kun olet. unelias.
 • Rentoutumistekniikat.Progressiivinen lihasten rentoutuminen, biofeedback ja hengitysharjoitukset ovat tapoja vähentää ahdistusta nukkumaan mennessä. Näiden tekniikoiden harjoittaminen voi auttaa sinua hallitsemaan hengitystäsi, sykettäsi, lihasjännitystäsi ja mielialaasi, jotta voit rentoutua.
 • Nukkumisrajoitus.Tämä hoito vähentää sängyssä viettämääsi aikaa ja välttää päiväunet, mikä aiheuttaa osittaista univajetta, mikä tekee sinusta väsyneemmän seuraavana yönä. Kun unesi on parantunut, sängyssäoloaikasi pitenee vähitellen.
 • Pysyminen passiivisesti hereillä.Tämä opitun unettomuuden terapia, jota kutsutaan myös paradoksaaliseksi aikomukseksi, pyrkii vähentämään nukahtamisen aiheuttamaa huolta ja ahdistusta nousemalla sänkyyn ja yrittämällä pysyä hereillä sen sijaan, että odotat nukahtavansa.
 • Valoterapia.Jos nukahdat liian aikaisin ja heräät sitten liian aikaisin, voit käyttää valoa työntämään sisäistä kelloasi taaksepäin. Voit mennä ulos vuodenaikoina, kun ulkona on iltaisin valoisaa, tai voit käyttää valolaatikkoa. Keskustele lääkärisi kanssa suosituksista.

Lääkärisi voi suositella muita elämäntapaasi ja uniympäristöösi liittyviä strategioita, jotka auttavat sinua kehittämään tottumuksia, jotka edistävät hyvää unta ja valppautta päivällä.

Reseptilääkkeet

Reseptillä määrätyt unilääkkeet voivat auttaa nukahtamaan, nukahtamaan tai molempia. Lääkärit eivät yleensä suosittele luottamaan reseptilääkkeisiin muutaman viikon ajan, mutta useat lääkkeet ovat hyväksyttyjä pitkäaikaiseen käyttöön.

Esimerkkejä:

 • Eszopikloni (Lunesta)
 • Ramelteon (Rozerem)
 • Zaleplon (sonaatti)
 • Zolpideemi (Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist)

Reseptillä määrätyillä unilääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, kuten päiväsaikaan ummetusta ja kaatumisriskin lisäämistä, tai ne voivat olla tottumuksia muodostavia, joten keskustele lääkärisi kanssa näistä lääkkeistä ja muista mahdollisista sivuvaikutuksista.

Reseptivapaa unilääkkeet

Reseptittömät unilääkkeet sisältävät antihistamiineja, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta, mutta niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat näitä, sillä antihistamiinit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten päiväsaikaan uneliaisuutta, huimausta, sekavuutta, kognitiivisten kykyjen heikkenemistä ja virtsaamisvaikeuksia, jotka voivat olla pahempia vanhemmilla aikuisilla.

Lisää tietoa

 • Unettomuuden hoito Mayo Clinicissä
 • Unettomuuden hoito: Kognitiivinen käyttäytymisterapia unilääkkeiden sijaan
 • Reseptimääräiset unilääkkeet: mikä sopii sinulle?
 • Ambien: Onko riippuvuus huolenaihe?
 • Biopalaute
 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Pyydä tapaaminen

Mayo Clinicistä postilaatikkoosi

Rekisteröidy ilmaiseksi ja pysy ajan tasalla tutkimuksen edistymisestä, terveysvinkeistä, ajankohtaisista terveysaiheista ja terveyden hallinnan asiantuntemuksesta.Napsauta tästä nähdäksesi sähköpostin esikatselun.

Voimme yhdistää sähköpostisi ja verkkosivustosi käyttötietosi muihin tietoihin, joita meillä on sinusta, tarjotaksemme sinulle oleellisinta ja hyödyllisimpää tietoa ja ymmärtääksemme, mitkä tiedot ovat hyödyllisiä. Jos olet Mayo Clinic -potilas, tämä voi sisältää suojattuja terveystietoja. Jos yhdistämme nämä tiedot suojattuihin terveystietoihisi, käsittelemme kaikkia näitä tietoja suojattuina terveystietoina ja käytämme tai luovutamme näitä tietoja vain tietosuojakäytäntöjemme mukaisesti. Voit kieltäytyä sähköpostiviestinnästä milloin tahansa napsauttamalla sähköpostissa olevaa tilauksen peruutuslinkkiä.

Kliiniset tutkimukset

Tutustu Mayo Clinic -tutkimuksiinuusien hoitojen, interventioiden ja testien testaus keinona ehkäistä, havaita, hoitaa tai hallita tätä tilaa.

Elämäntyyli ja kotihoito

Iästäsi riippumatta unettomuus on yleensä hoidettavissa. Avain on usein muutoksissa rutiineissasi päivän aikana ja nukkumaanmenon aikana. Nämä vinkit voivat auttaa.

Perusvinkkejä:

 • Noudata uniaikataulua.Pidä nukkumaanmeno- ja herätysaikasi yhtenäisenä päivästä toiseen, myös viikonloppuisin.
 • Pysyä aktiivisena.Säännöllinen liikunta edistää hyvät yöunet. Varaa harjoitus vähintään muutama tunti ennen nukkumaanmenoa ja vältä stimuloivaa toimintaa ennen nukkumaanmenoa.
 • Tarkista lääkkeesi.Jos käytät lääkkeitä säännöllisesti, tarkista lääkäriltäsi, voivatko ne edistää unettomuuttasi. Tarkista myös OTC-tuotteiden etiketeistä, sisältävätkö ne kofeiinia tai muita piristeitä, kuten pseudoefedriiniä.
 • Vältä tai rajoita päiväunet.Päiväunet voivat vaikeuttaa nukahtamista öisin. Jos et tule toimeen ilman sitä, yritä rajoittaa päiväunet enintään 30 minuuttiin äläkä nuku päiväunet klo 15 jälkeen.
 • Vältä tai rajoita kofeiinia ja alkoholia äläkä käytä nikotiinia.Kaikki nämä voivat vaikeuttaa nukahtamista, ja vaikutukset voivat kestää useita tunteja.
 • Älä siedä kipua.Jos kivulias tila vaivaa sinua, keskustele lääkärisi kanssa kipulääkevaihtoehdoista, jotka ovat riittävän tehokkaita hallitsemaan kipua nukkuessasi.
 • Vältä suuria aterioita ja juomia ennen nukkumaanmenoa.Kevyt välipala on hyvä ja voi auttaa välttämään närästystä. Juo vähemmän nestettä ennen nukkumaanmenoa, jotta sinun ei tarvitse virtsata niin usein.

Nukkumaanmenoaikaan:

 • Tee makuuhuoneestasi mukava nukkua.Käytä makuuhuonetta vain seksiin tai nukkumiseen. Pidä se pimeässä ja hiljaisessa, mukavassa lämpötilassa. Piilota kaikki makuuhuoneesi kellot, mukaan lukien rannekellosi ja matkapuhelimesi, jotta et ole huolissasi kellonajasta.
 • Etsi tapoja rentoutua.Yritä jättää huolesi ja suunnittelu sivuun, kun menet sänkyyn. Lämmin kylpy tai hieronta ennen nukkumaanmenoa voivat auttaa sinua valmistautumaan nukkumaan. Luo rentouttava nukkumaanmenorituaali, kuten kuuma kylpy, lukeminen, pehmeä musiikki, hengitysharjoitukset, jooga tai rukous.
 • Vältä yrittämästä liian kovasti nukkua.Mitä kovemmin yrität, sitä herkemmäksi tulet. Lue toisessa huoneessa, kunnes tulet hyvin uniseksi, ja mene sitten nukkumaan nukkumaan. Älä mene nukkumaan liian aikaisin, ennen kuin olet uninen.
 • Nouse sängystä, kun et nuku.Nuku niin paljon kuin tarvitset tunteaksesi olosi levänneeksi, ja nouse sitten sängystä. Älä jää sänkyyn, jos et nuku.

Lisää tietoa

 • Unettomuuden hoito Mayo Clinicissä
 • Unettomuus: Kuinka pysyn unessa?

Vaihtoehtoinen lääke

Monet ihmiset eivät koskaan käy lääkärillä unettomuuden vuoksi ja yrittävät selviytyä unettomuudesta itse. Vaikka monissa tapauksissa turvallisuutta ja tehokkuutta ei ole todistettu, jotkut ihmiset kokeilevat hoitoja, kuten:

 • Melatoniini.Tätä OTC-lisäosaa markkinoidaan keinona voittaa unettomuus. Melatoniinin käyttöä muutaman viikon ajan pidetään yleisesti turvallisena, mutta ei ole olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että melatoniini on tehokas unettomuuden hoito, ja pitkäaikaista turvallisuutta ei tunneta.
 • Valerian.Tätä ravintolisää myydään unilääkkeenä, koska sillä on lievästi rauhoittava vaikutus, vaikka sitä ei olekaan tutkittu kunnolla. Keskustele valerianista lääkärisi kanssa ennen kuin kokeilet sitä. Joillakin ihmisillä, jotka ovat käyttäneet suuria annoksia tai käyttäneet sitä pitkään, on saattanut olla maksavaurioita, vaikka ei ole selvää, aiheuttiko valeriaani vaurion.
 • Akupunktio.On olemassa todisteita siitä, että akupunktiosta voi olla hyötyä unettomuudesta kärsiville ihmisille, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Jos päätät kokeilla akupunktiota tavanomaisen hoitosi ohella, kysy lääkäriltäsi, kuinka löydät pätevän lääkärin.
 • Jooga tai tai chi.Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että säännöllinen jooga tai tai chi voi parantaa unen laatua.
 • Meditaatio.Useat pienet tutkimukset viittaavat siihen, että meditaatio yhdessä tavanomaisen hoidon kanssa voi auttaa parantamaan unta ja vähentämään stressiä.

Varovaisuus yrtti- ja ruokavalion unilääkkeiden suhteen

Koska Food and Drug Administration ei velvoita valmistajia osoittamaan todisteita tehokkuudesta tai turvallisuudesta ennen ravintolisien unilääkkeiden markkinointia, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat yrttilisäaineita tai muita OTC-tuotteita. Jotkut tuotteet voivat olla haitallisia ja jotkut voivat aiheuttaa haittaa, jos käytät tiettyjä lääkkeitä.

Lisää tietoa

 • Unettomuuden hoito Mayo Clinicissä
 • Valerian: turvallinen ja tehokas kasviperäinen unen apuväline?

Tapaamiseen valmistautuminen

Jos sinulla on unihäiriöitä, aloitat todennäköisesti keskustelemalla ensihoidon lääkärisi kanssa. Kysy, tarvitseeko sinun tehdä jotain etukäteen, kuten pitää unipäiväkirjaa. Ota sänkykumppanisi mukaan, jos mahdollista. Lääkärisi saattaa haluta keskustella kumppanisi kanssa saadaksesi lisätietoja siitä, kuinka paljon ja kuinka hyvin nukut.

Mitä voit tehdä

Valmistaudu tapaamiseen tekemällä luettelo seuraavista:

 • Kaikki oireet, joita koet,mukaan lukien kaikki, jotka eivät vaikuta liittyvän tapaamisen syystä.
 • Henkilökohtaisia ​​tietoja,mukaan lukien uudet tai meneillään olevat terveysongelmat, suuret stressit tai viimeaikaiset elämänmuutokset.
 • Kaikki lääkkeet,reseptivapaat lääkkeet, vitamiinit ja yrtti- tai muut lisäravinteet, joita käytät, mukaan lukien annokset. Kerro lääkärillesi kaikesta, mitä olet auttanut nukahtamaan.
 • Kysymyksiä esitettäväksilääkäriltäsi, jotta saat aikasi mahdollisimman hyvin.

Lääkäriltä kysyttävät peruskysymykset ovat:

 • Mikä todennäköisesti aiheuttaa unettomuuteni?
 • Mikä on paras hoito?
 • Minulla on nämä muut sairaudet. Miten voin parhaiten hallita niitä yhdessä?
 • Pitäisikö minun mennä uniklinikalle? Kattaako vakuutukseni sen?
 • Onko minulla esitteitä tai muuta painettua materiaalia?
 • Mitä nettisivuja suosittelette?

Älä epäröi kysyä muita kysymyksiä tapaamisen aikana.

Mitä odottaa lääkäriltäsi

Lääkärisi voi esittää sinulle useita kysymyksiä, kuten alla olevia.

Tietoja unettomuudestasi:

 • Kuinka usein sinulla on unihäiriöitä ja milloin unettomuus alkoi?
 • Kauanko sulla kestää nukahtaa?
 • Kuorsaatko tai heräätkö hengityksen tukehtumiseen?
 • Kuinka usein heräät öisin ja kuinka kauan kestää, että nukahdat takaisin?
 • Mikä on vastaus, kun et saa unta?
 • Mitä olet yrittänyt parantaa untasi?

Tietoja päivästäsi:

 • Tunnetko olosi virkeäksi herääessäsi vai oletko väsynyt päivän aikana?
 • Nukkutko tai sinulla on vaikeuksia pysyä hereillä istuessasi hiljaa tai ajaessasi?
 • Nukkutko sinä päivällä?
 • Mitä syöt ja juot yleensä iltaisin?

Tietoja nukkumaanmenoohjelmastasi:

 • Millainen on nukkumaanmeno-rutiinisi?
 • Käytätkö tällä hetkellä lääkkeitä tai unilääkkeitä ennen nukkumaanmenoa?
 • Mihin aikaan menet nukkumaan ja heräät? Onko tämä erilainen viikonloppuisin?
 • Kuinka monta tuntia nukut yössä?

Tietoja muista ongelmista, jotka voivat vaikuttaa uneesi:

 • Oletko kokenut stressaavia tapahtumia viime aikoina?
 • Käytätkö tupakkaa tai juotko alkoholia?
 • Onko sinulla perheenjäseniä, joilla on unihäiriöitä?
 • Mitä lääkkeitä käytät säännöllisesti?

Kirjailija: Mayo Clinic Staff

15. lokakuuta 2016

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated: 09/27/2023

Views: 5907

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.