Mikä on paras asento nukkua? (2023)

Jotkut vannovat yön puolellaan, toiset selällään. Mutta mikä nukkumisasento on paras hyvälle yöunelle?

minä

Jos asut paikassa, jossa viimeaikaiset helleaallot ovat vaikuttaneet, olet saattanut viettää yösi heittäytyen ja kiertelemällä ja kokeilleet erilaisia ​​nukkumisasentoja yrittääksesi tuntea olosi mukavaksi. Mutta mitä todisteet sanovat siitä, mitkä nukkumisasennot ovat itse asiassa parhaat?

Kaikista konttilaivojen merenkulkijoista nigerialaisiin hitsaajiin tehdyt tutkimukset voivat auttaa meitä, vaikka unen tärkeyden vuoksi on yllättävää, mitenlaajoja tutkimuksia on tehty vain vähän.

Ensin tarvitset tavan selvittää, missä asennossa ihmiset nukkuvat. Voit toki kysyä heiltä, ​​mutta muistamme vain todellisen tavan, jolla makasimme yrittäessämme nukahtaa, ja asennon, jossa heräämme. Lisäksi tutkijat ovat kokeilleet erilaisia ​​tekniikoita, kuten ihmisten kuvaamista heidän nukkuessaan tai heidän saamistaan ​​käyttämään puettavaa tekniikkaa, joka seuraa heidän liikkeitä.

Hongkongissa tutkijat kehittävät "Blanket Accommodative Sleep Posture Classification System" -luokittelujärjestelmää, joka käyttääinfrapunasyvyyskameroitajoka tunnistaa henkilön nukkumisasennon jopa paksun peiton läpi.

Tanskalaiset tutkijat käyttivät pieniä liiketunnistimia, jotka kiinnitettiin vapaaehtoisten reisiin, yläselkään ja olkavarsiin ennen nukkumaanmenoa.luovat mieluisan nukkuma-asennon. He havaitsivat, että ihmiset viettivät hieman yli puolet ajastaan ​​sängyssä kyljellään, noin 38 % selällään ja 7 % edessään. Mitä vanhempia ihmiset olivat, sitä enemmän he viettivät aikaa puolellaan.

5 pakottavaa syytä, miksi meidän kaikkien täytyy nukkua enemmän

(Video) Hyvä nukkuma-asento

Tämä painottuminen kyljellä nukkumiseen on jotain, jota kehitämme vasta aikuistuessamme, koska yli kolmevuotiaat lapset viettävät keskimäärinyhtä paljon nukkumista kylillä, selässä ja edessä.

Vauvat puolestaan ​​nukkuvat pääasiassa selällään, koskane laitetaan lastensänkyihinsä tällä tavalla turvallisuussyistä.

Saatat myös pitää:

  • Tulemmeko koskaan... lepotilaan avaruudessa?
  • Miksi tarvitset enemmän unta talvella
  • Kuinka evoluutio muutti uniamme

Joten kyljellä nukkuminen on yleisin asento ja voimme luottaa väkijoukon viisauteen valita asennon, jossa he nukkuvat parhaiten, mutta entä data? Hyvin pienessä havaintotutkimuksessa, jossa ihmiset saattoivat nukkua haluamallaan tavalla, havaittiin, että oikealla kyljellään nukkuneet nukkuivathieman parempia kuin heidän vasemmalla puolellaan, joita seuraavat selällään olevat.

Jos sinun on helppo nukkua kyljelläsi, se on luultavasti parasta myös muille, jotka yrittävät nukkua lähellä. Kerran sukellusveneellä ollessani tekemässäni radio-ohjelmassa sukellusveneet näyttivät minulle makuutilat, joissa pankot olivat pinottu niin tiiviisti päällekkäin, että oli vaikea kääntää ympäri. Tämä tarkoitti, että heillä oli tapana nukkua selällään, joten he kertoivat minulle, että oli kilpailu päästä nukkumaan ensin, ennen kuin koko mökki oli täynnä kuorsavia miehiä.

Toisessa pienessä tutkimuksessa tarkasteltiin kauppakonttialuksilla työskenteleviä merenkulkijoita ja havaittiin, että hengityshäiriöt, kuten kuorsaus, olivat yleisempiämerenkulkijat nukkuivat selällään.

Mikä on paras asento nukkua? (1)

Monien ihmisten on helpompi pudota nukkumaan selällään - mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että se olisi paras asento nukkua (Luotto: Getty Images)

(Video) Miten nukkua paremmin? | Uni on terveyden perusta | Uniergonomia ja muotoutuva tyyny

Osa kuorsauksesta johtuu vaikeasta obstruktiivisesta uniapneasta, jossa hengitys pysähtyy ja alkaa henkilön nukkuessa. Tämän on havaittu olevan yleisempää ihmisillä, jotkanukkuvat jatkuvasti selällään.

Sitä vastoin kyljellään makaaminen auttaa puhdistamaan ylähengitystiet ja estää uvulaa (kurkun takaosassa roikkuvaa lihaista osaa) ja kieltä tukkimasta kurkkua, mikä vähentää kuorsausta. Itse asiassa joissakin tapauksissa on osoitettu siirtymisen pääasiassa selällään nukkumisesta pääasiassa kyljellään nukkumiseenratkaisemaan uniapnean ongelman kokonaan.

Kyljellä nukkumisella voi olla muitakin etuja. Esimerkiksi Nigeriassa konttialusten hitsaajien unirytmiä koskeva tutkimus osoitti, että selällään nukkuneet olivatkärsivät todennäköisemmin selkäkivuista, verrattuna kylillä nukkuviin.

Ihmiset, jotka nukkuivat suoremmassa, tuetummin kyljessä, ilmoittivat, että heillä oli vähemmän niskakipuja

Mutta tämä ei tarkoita, että kyljellään nukkuminen toimisi kaikille tai olisi ihmelääke kaikkiin särkyihin ja kipuihin. Se riippuu sairaudesta ja tarkasta asennosta, jonka otat nukkuessasi. Länsi-Australialaiset tutkijat tarkkailivat vapaaehtoisten makuuhuonetta 12 tuntia yössä automaattikameroiden avulla ja havaitsivat, että ne, jotka sanoivat heränneensä säännöllisesti niskajäykkyyteen, viettivät enemmän aikaa nukkuessaan, mitä tutkijat kutsuvat "provokatiivisiksi kyljelle nukkumisasennoiksi".

Tämä lause saattaa tuoda mieleesi kaikenlaisia ​​mahdollisuuksia, mutta se tarkoittaa tässä yhteydessä nukkumista kyljelläsi kiertyneessä asennossa, esimerkiksi reiden yläosan ojentuessa toisen reiden poikki ja vääntäen selkärankaa. Sitä vastoin ihmiset, jotka nukkuivat suoremmassa, tuetummin kyljessäilmoitti saaneensa vähemmän niskakipuja.

Tämän tutkimuksen suunnittelu ei tietenkään pystynyt varmistamaan, aiheuttiko "provosoivassa" asennossa nukkuminen niskakipua vai omaksuivatko ihmiset tämän asennon, koska se oli ainoa tapa, jolla he voivat tuntea olonsa mukavaksi niskakivun vuoksi.

Mikä on paras asento nukkua? (2)

Jotkut ihmiset – kuten sukellusveneissä palvelevat – eivät edes pysty nukkumaan kyljellään (Luotto: Getty Images)

(Video) Nukkuminen: vinkkejä parempaan uneen

Entä jos saisit ihmiset kokeilemaan uutta nukkuma-asentoa ja sitten seuraisit heitä nähdäksesi, onko sillä vaikutusta heidän kokemaansa kipuun?

Portugalissa kunto-ohjelmaan osallistuvilla iäkkäillä ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa selkäkipuja sairastavia käskettiin nukkumaan kyljellään ja niskakipeistä kärsiviä yrittämään nukkua selällään. Neljä viikkoa myöhemmin 90 % osallistujista sanoivastaavat kivut olivat vähentyneet.

Tämä näyttää vaikuttavalta tulokselta, mutta siinä on varoitus. Tutkimukseen osallistui vain 20 henkilöä – pieni otanta – joten ei voida päätellä, että tällä yksinkertaisella nukkuma-asennon vaihdolla olisi näin positiivinen vaikutus jokaiseen selkä- tai niskakivusta kärsiviin. Kuten aina tieteellisessä tutkimuksessa, tutkimuksia tarvitaan lisää.

Jos kärsit närästyksestä, saattaa olla syytä yrittää nukkua enemmän vasemmalla kyljelläsi tulevaisuudessa

Yhdessä lääketieteellisessä ongelmassa kyse ei ole vain siitä, makaako selällään vai kyljellään, vaan pikemminkin kummalla puolella makaat. Happorefluksissa mahanestettä tulee mahasta, mikä aiheuttaa voimakasta polttamista rinnassa. Joskus lääkärit neuvovat ihmisiäyritä nukkua tuetuilla tyynyilläyrittääkseen lievittää tätä erittäin epämiellyttävää kipua.

Jos epämukavuus toistuu, sitä kutsutaan gastroesofageaaliseksi refluksitaudiksi, jolla voi olla vakavia seurauksia. Miksi näin olisi pitänyt tapahtua, ei ole täysin selvää, mutta yksi mahdollinen selitys on, että vasemmalla nukkuminen pitää mahalaukun ja ruokatorven liitoksen mahahapon tason yläpuolella. Oikealla nukkuminen rentouttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen,antaa hapon poistua.

Mikä on paras asento nukkua? (3)

Yhdellä kyljellään nukkuminen on yleisin asenne – ja se tarkoittaa myös sitä, että olet vähemmän todennäköisesti kuorsannut (Luotto: Getty Images)

(Video) ComfortTyyny | Comfort pillow | Nukkua | Miten nukkua paremmin

Oli vastaus mikä tahansa, jos sinulla on närästystä, saattaa olla syytä yrittää nukkua enemmän vasemmalla kyljelläsi tulevaisuudessa.

Toistaiseksi olen keskittynyt nukkumaan kyljelläsi tai selälläsi, koska suurin osa ihmisistä tekee niin. Mutta entä ne ihmiset – pieni vähemmistö – jotka nukkuvat rintamillaan?

No, aluksi yksi tutkimus ehdottaa, että se ei ole hyvä ideajos sinulla on leukakipuja, mikä ei ehkä ole kovin yllättävää.

Ja entä ryppyjä? Varmasti makaaminen kasvot tyynyyn puristuksissa pahentaa ryppyjä?

Aesthetic Surgery Journalissa kirjoittava ryhmä plastiikkakirurgeja ehdottaa melko runollisesti, että kasvosi iho säilyy parhaiten, jos sitä käsitellään kuten "merilevää, joka heiluu varteen ollessa kytkettynä".

Ajatuksena on siis rasittaa kasvojasi mahdollisimman vähän nukkuessasi, mikä estää nukkumisen kasvot alaspäin. Ja jos ihosi säilyttäminen on sinulle tärkeintä kuin parempi nukkuminen tai kipujen ja kipujen tai refluksin käsitteleminen,kyljellä nukkuminen ei myöskään ole ihanteellinen.

Mitä tästä kaikesta sitten voimme päätellä? Ensinnäkin, jos kaikki muut asiat ovat samat, kyljellä nukkumisella näyttää olevan useita etuja, mutta tarkka asento voi vaikuttaa niska- ja selkäkipuihin – ja puoli, jolla nukut, voi lisätä tai vähentää happorefluksia. Kuorsaus lisääntyy, jos nukut selällään, mutta me kaikki olemme erilaisia, joten se voi silti olla paras tapa nukkua.

Kannattaa kokeilla uusia uniasentoja ja pitää päiväkirjaa, jos nykyinen asento ei anna sinulle hyvät yöunet. Mutta muista olla pakkomielle eri asennoista tai itsestäsisaattaa pitää itsesi hereillä huolestuneena.

--

Liity miljoonan tulevaisuuden fanin joukkoon tykkäämällä meistäFacebooktai seuraa meitäViserrystaiInstagram.

Jos pidit tästä tarinasta,Tilaa viikoittainen bbc.comin ominaisuuksia koskeva uutiskirje, nimeltään "Essential List" – käsin valittu valikoima BBC:n tarinoitaTulevaisuus,Kulttuuri,Työelämä,Matkustaa jaKelatoimitetaan postilaatikkoosi joka perjantai.

(Video) Fysioterapeutti Juha Mäntylä opastaa oikeaan nukkumisergonomiaan

Videos

1. MITEN TYTÖT KÄY SALILLA | SKETSI
(Irkenguera)
2. Miksi Kanavan Nimi Vaihtui? | Q&A #10
(Anton Jirout)
3. PARHAAT NUKKUMA-ASENNOT - Levos Oy
(levosbeds)
4. Haluatko nukahtaa? Katso tämä video. (ASMR)
(Iha Just Imus)
5. 10 vinkkiä parempaan uneen riippumatossa - Kero Hammocks
(Kero Hammocks)
6. 🌙 Kehon rentoutus - Revontuli-rentoutus 💤
(Kuparikettu)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 09/11/2023

Views: 5915

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.